top of page

Ge valpen en trygg start - tips från uppfödare och tränare Amanda!

Uppdaterat: 18 okt. 2023



Att välkomna en liten valp till familjen är otroligt spännande! Det kan också kännas lite nervöst, speciellt för en ny hundägare. För att lägga grunden till ett härligt liv tillsammans är den första träningen med din valp viktig - men hur gör man det på bästa sätt? Uppfödare och tränare Amanda Sjölander delar i denna artikel sina bästa tips för en riktigt bra start ihop!


Vem är du Amanda, och hur ser ditt hundintresse ut?

Jag är en snart 30-åring som brinner för livet med hund. När jag var 10 år fick jag efter många års tjatande en egen hund, en Australian shepherd vid namn Trissa. Vi tävlade agility och tränade alla möjliga grenar. När hon blev pensionär skaffade jag min första border collie, Accra, eftersom jag visste att jag ville satsa på vallningen. 2016 föddes min första kull och sedan dess har jag fyra generationer border collies hemma. Jag är utbildad svensk och internationell agilitydomare och håller kurser i både agility och vallning vid sidan av mitt ordinarie jobb, just för att jag tycker att hundsport är så kul!


Vad skulle du säga är det viktigaste att tänka på för en ny valpägare?

Det är mycket man behöver tänka på när man skaffar valp, men A och O är att bygga en stark relation! En god relation får man med sin valp av att träna på enkla uppgifter som ger värde och självförtroende för hunden. All träning som ger en positiv känsla för valpen, oavsett uppgift, är bra träning!


Vad brukar du lära valpen först?

Jag har fem olika kommandon som bygger hela grunden för mina hundars vardagslydnad: hundens namn, kom, stanna, bra och nej. Med de orden kommer man väldigt långt. Var och en av dem behöver tränas in som ett separat kommando, utan att lägga in känslor i det. Det viktigaste är att verkligen lära in betydelsen av orden på rätt sätt, så minimerar man risken för att hunden gör fel. Sätt upp övningen så att hunden har stor chans att lyckas och bygg sedan upp svårigheten efter hand.


Ett konkret exempel är inlärning av inkallning. Då ropar jag aldrig valpens namn eller “kom” när valpen är på väg bort eller upptagen med något annat, som att nosa. Inkallningen befästs genom att lägga kommandot på rätt beteende, det vill säga när hunden är på väg mot mig, för att ge hunden förutsättningar att göra rätt från början.

Vad bör man ha med sig när man börjar träna sin valp?

Beröm och belöning är en otroligt viktig del - om valpen inte får bekräftelse på vad den gör rätt kommer den inte att förstå. Belöning kan vara både ett riktigt gott hundgodis eller en rolig leksak som valpen får. Fokus är att förstärka det beteende du vill se. Vill man ha en valp som kommer snabbt och entusiastiskt i en inkallning, behöver också berömmet och belöningen matcha energinivån du vill få fram!


Utöver den viktiga vardagslydnaden skulle jag säga att det inte finns något trick som är onödigt att träna - allt man lär valpen oavsett trick kommer att stärka relationen mellan er. Det viktigaste att ha med sig är att all träning, kommunikation och lek ska ske på ett positivt sätt för att bygga relationen!


Vad har du lärt dig efter att ha haft många olika valpar?

Något som jag har lärt mig är att alla valpar är olika, oavsett om de är samma ras eller nära besläktade. Träningen behöver därför alltid anpassas utifrån hunden och dess förutsättningar, även om grundidén och målet är densamma. Vägen dit kan se väldigt olika ut och det är okej att vissa hundar behöver längre tid på sig än andra.


Slutligen, vilka är dina 3 bästa tips till den nyblivna hundägaren?

  1. Bygg relation på ett positivt sätt med olika kontaktövningar, det kommer att vara en enorm hjälp i all träning framöver!

  2. Gå kurs. Ta hjälp av kunniga instruktörer!

  3. Ha roligt med din hund! Ta tillvara på all tid du kan få med din hund - vi har dem bara till låns i en kort period!


Amanda och hennes kennel High Peaks’s väljer Petgoods insektsbaserade foder och godis till sina hundar. Läs mer om fördelarna och hitta din hunds nya favoriter på Petgoods hemsida.

bottom of page