top of page

Vikten av ett bra valpfoderUnder det första året genomgår valpen en snabb utveckling, där rätt näringsämnen från start spelar en central roll för att stödja tillväxt av bland annat skelett, leder, muskler, hjärna och immunförsvar. I den här artikeln går svenska företaget Petgood igenom vad som är viktigt att tänka på vid utfodring av valpar, och varför deras insektsbaserade foder är Kustmarkens Hundtjänsts förstahandsval i sin avelsverksamhet.


Vilka näringsämnen behöver en valp?

Under hundens första år händer mycket. Valpens skelett, leder och muskler växer och utvecklas, och likaså valpens hjärna, nervsystem och immunförsvar. Många olika näringsämnen är nödvändiga för att ge rätt förutsättningar för hälsosam tillväxt, men det finns ett par som har en extra viktig roll:


Protein - Valpar har ett högre proteinbehov än vuxna hundar, när deras muskler och vävnader växer och utvecklas. Protein är också involverat i många andra funktioner i kroppen, som enzymer i matsmältningen och transport av näringsämnen i blodet.


Fettsyror - Fett är en viktig energikälla, och vissa specifika fettsyror är nödvändiga för normal utveckling av nervsystem, hjärna och syn. En byggsten i hjärnans vävnad är en omega-3-fettsyra som heter DHA, och därför är det extra viktigt att valpen tidigt får i sig denna fettsyra via kosten.


Mineraler - Kalcium, fosfor och andra mineraler är nödvändiga för utveckling av skelett och leder. Framförallt är det viktigt att nivåerna mellan dessa är korrekt anpassade för tillväxt, då både brist och överskott kan leda till problem.


Kaloriinnehåll - Kaloriinnehållet bör vara balanserat och intaget anpassat efter hundens individuella behov, för att inte ge för mycket energi, eller för lite.


Vad är viktigt för mig som hundägare att tänka på vid utfodring av min valp?

Det finns två viktiga saker du som hundägare kan göra för att ge din valp bästa förutsättningar för en hälsosam tillväxt. Det ena är att utfodra valpen med ett komplett och balanserat valpfoder fram till att den närmar sig sin vuxenvikt, vilket för de flesta hundar är ungefär ett års ålder. Genom att välja ett komplett och balanserat helfoder (exempelvis Petgoods valpfoder), kan du känna dig trygg i att valpen får i sig alla näringsämnen den behöver, och i korrekt anpassade nivåer, vilket är en förutsättning för valpens tillväxt. 


Det andra är att säkerställa att valpen har ett korrekt hull, och att inte ge den för mycket mat. Övervikt eller överutfodring medför en risk att valpen växer för snabbt, och med det högre risk för problem med leder. Håll därför koll på din valps hull, så att den inte blir för rund. Det kan vara lite svårare än med en vuxen hund än en valp om man är ovan, men ett bra hjälpmedel är Body Condition Score. Var heller inte rädd för att ta hjälp av någon erfaren, eller konsultera din veterinär om du är osäker!


Nästa generations ledarhundar föds upp på Petgood

Några som har mycket erfarenhet av valpar och vikten av rätt foder är Kustmarkens Hundtjänst. På Kustmarkens Hundtjänst utanför Ljungskile föder Robert och Carina upp valpar av raserna schäfer, labrador och storpudel. Målet med aveln är att hundarna ska utbildas till arbete som ledarhundar för synskadade, eller tjänstehundar inom polis och försvar. Av denna anledning ligger stort fokus på att föda upp fysiskt och mentalt starka, friska individer.


– För oss är fodret jätteviktigt. Våra dräktiga tikar äter Petgood, valparna äter Petgood; hullet är fint, pälsen är fin - det är absolut den bästa starten de kan ha, berättar Robert. 


Carina fyller i: 


– Vi satsar ju mycket energi och engagemang på hundarna, och även fodret är en viktig del i framgången. Vi har provat fodret i flera år och vi är jättenöjda. Det är så viktigt när man håller på med arbetande hundar att det fungerar.


Gör som Kustmarkens Hundtjänst och upplev fördelarna med Petgoods insektsfoder du också. Besök Petgoods hemsida för att utforska deras sortiment för valpar och vuxna hundar.

Commentaires


bottom of page