top of page

Vilken typ av foder ska jag välja? Vi reder ut skillnaden mellan torr-, våt- och färskfoder!
Torrfoder, BARF, färskfoder, blötmat... Det finns många olika begrepp och det kan vara förvirrande att veta vilken typ av foder som är mest lämpligt för hunden eller katten, och vad som egentligen är skillnaden mellan dem. Var och en av dessa fodertyper har fördelar och nackdelar, och vilket som passar bäst skiljer sig efter hunden eller kattens individuella behov. 


Torrfoder

Torrfoder är den vanligaste fodertypen på marknaden som finns i många olika varianter, baserade på olika proteinkällor och utvecklade för olika hundar och katters behov. I ett torrfoder mixas och blandas alla ingredienserna, och pressas sedan samman till foderkulor som torkas. Alla kommersiella torrfoder är helfoder, vilket innebär att det är utvecklat för att hunden eller katten ska få i sig alla näringsämnen de behöver.


Fördelar: Torrfoder är ett praktiskt och tryggt sätt att se till att djuret får i sig all näring det behöver. Det har en lång hållbarhetstid, är enkelt att förvara och behåller sin kvalitet under en längre tid. Det finns en uppsjö av olika varianter på marknaden för att tillgodose behov hos många olika individer.


Nackdelar: Torrfoder har inte en lika stark smak eller lukt som exemeplvis våtfoder, och lockar därför ibland inte aptiten lika mycket hos riktigt kräsna individer.


Våtfoder

I ett våtfoder tillagas ingredienserna genom kokning, och förpackas sedan i konserver eller portionsförpackningar. Det kan komma i olika typer av konsistens; som paté, mousse, bitar i sås eller stuvning, men gemensamt för alla våtfoder är att de som namnet antyder har en hög vattenhalt. Den stora skillnaden mellan våtfoder och färskfoder är att våtfoder är tillagat, vilket gör att eventuella skadliga bakterier försvinner.


Fördelar: Våtfoder har mer lukt och smak än torrfoder, vilket kan göra det mer aptitretande för kräsna individer. Våtfoder har också en hög vattenhalt, vilket kan vara fördelaktigt då djuret får i sig vätska via kosten. Det kan användas både som komplement och topping till djurets vanliga kost, eller som komplett foder på egen hand om du väljer ett helfoder.


Nackdelar: En nackdel är att det vanligtvis har en kort hållbarhetstid efter öppnandet och behöver förvaras i kylen, vilket kan resultera i svinn om inte allt används inom en viss tid. Våtfoder har generellt ett högre kilopris, vilket gör att det blir dyrare att utfodra med enbart våtfoder om man exempelvis har en stor hund.


Färskfoder

Färskfoder består av råa ingredienser, där basen utgörs av kött eller fisk, och köps oftast fryst. Under begreppet färskfoder faller kommersiellt förpackade helfoder in, eller så syftar man till måltider som man själv sätter samman till sin hund eller katt med en blandning av olika råa ingredienser. Gemensamt är att maten inte är tillagad eller behandlad på något sätt, utan rå, därav ordet “färsk”. Färskfoder kan också kallas BARF eller råfoder.


Fördelar: Beroende på hur man utfodrar kan färskfoder erbjuda en större variation som kan ge smakberikning för husdjuret och vänja mag-tarm-systemet vid olika typer av livsmedel. Färskfoder är också ofta mer smakrikt och kan därför locka mer kräsna individer.


Nackdelar: Om man inte köper kommersiella helfoder utan själv väljer att sätta samman djurets kost med råa ingredienser behöver man vara väl påläst i näringsbehov för att säkerställa att djuret får rätt nivåer av olika näringsämnen. Detta kan vara tidskrävande och kräver noggrann planering och förberedelse. När man hanterar färskfoder behöver man också ta extra stor hänsyn till livsmedelshygien. Det har vid ett flertal tillfällen uppmärksammats att rått kött bär på oönskade bakterier som kan utgöra en risk för hundens eller människans hälsa. Bland annat har antibiotikaresistenta bakterier hittats som riskerar att spridas genom hantering av fodret och djurets avföring enligt en studie från SLU. 


Sammanfattning

Tack vare att det finns många olika fodersorter att välja på, går det att hitta en variant som passar varje hund eller katts unika preferenser och behov. Oavsett vilken fodertyp, är det av största vikt att välja ett helfoder av god kvalitet, för att säkerställa att hunden eller katten får i sig den näring den behöver för livsstadiet.


Petgoods insektsbaserade foder för hund och katt är alla anpassade för den specifika artens behov, och är kompletta och balanserade helfoder som ger hunden eller katten all näring den behöver för att må bra.


Besök Petgoods hemsida och upptäck deras sortiment för hund och katt.

Comments


bottom of page