top of page

Växtätare, köttätare eller allätare - vad skiljer dina husdjur åt?

Uppdaterat: 18 okt. 2023Har du både häst, hund och katt? Då har du inte bara väldigt olika husdjur till beteende och personlighet, utan också på insidan! Den ena är allätare, medan de andra är strikta växtätare eller köttätare. I denna artikel kommer vi att utforska skillnaderna mellan dessa kosttyper och hur de påverkar våra fyrbenta vänner.


Växtätare


Kallas också: Herbivor

Vanliga husdjur: Hästar, kaniner, marsvin


Växtätare äter som namnet antyder endast vegetabilisk kost. Deras matsmältningssystem är, med ett långt mag-tarmsystem och välutvecklad tjocktarm och blindtarm, anpassat för att bryta ned fibrer och smälta näringsämnen från växter. De får sin energi från stärkelse och kolhydrater och spenderar mycket av sin tid betande, idisslande eller smältandes maten, då det kräver större mängder mat för att få i sig alla nödvändiga näringsämnen. För växtätare är fiber en viktig del av deras diet som upprätthåller normala tarmrörelser. Kaniner, till exempel, behöver ha en konstant tillgång på hö för att hålla sina magar i rörelse och undvika matsmältningsproblem.


Köttätare


Kallas också: Karnivor

Vanliga husdjur: Katt


Köttätarna förlitar sig på en animalisk kost för att möta sina näringsbehov. Deras kroppar är utformade för att bättre utnyttja fett och protein som energikälla, vilket finns i högre nivåer i animaliska livsmedel. De behöver också högre nivåer av flera andra näringsämnen som främst finns i animaliska källor, som aminosyran taurin och fettsyran arakidonsyra. Detta är livsviktiga ämnen som köttätare som katten behöver få via kosten för att hålla sig friska. Dessa näringsämnen kan komma från flera olika sorters bytesdjur: gnagare, fåglar, insekter, reptiler och groddjur - vår katts förfader falbkatten åt till och med skorpioner. På grund av att katter är köttätare och hundar allätare, är det viktigt att katter alltid utfodras med just kattfoder.


Allätare


Kallas också: Omnivor

Vanliga husdjur: Hund


Allätarna är flexibla, vilket är en stor fördel för djuret som art eftersom de kan livnära sig på många olika typer av föda om tillgången är knapp. De kan tillgodogöra sig näringsämnen från både kött, fisk, insekter, grönsaker, bär och frukt. Med ett mag-tarmsystem som kan smälta både kött och växter kan de dra nytta av både animaliska och vegetabiliska näringsämnen för att uppnå en balanserad diet. Under evolutionens gång har det gjort att hundens släkte har kunnat klara sig i många olika miljöer. Våra tama hundar skiljer sig från sin förfader vargen då de är väl anpassade för att smälta och ta upp näring från många olika källor och är också ett av de husdjur som är mer lika människan i sin kost, vilket delvis beror på att de länge levt och utvecklats sida vid sida med oss.


Sammanfattningsvis är det viktigt att förstå de olika näringsbehoven hos ens husdjur för att kunna tillhandahålla en balanserad och näringsrik kost. Katter och hundar ska alltid utfodras med foder som är anpassat för det specifika djurslaget, då deras behov skiljer sig mycket åt.


Petgoods insektsbaserade foder för hund och katt är alla anpassade för den specifika artens behov, och är kompletta och balanserade helfoder som ger hunden eller katten all näring den behöver för att må bra.


Upptäck Petgoods sortiment här:Comments


bottom of page