top of page

Vägen till välmående går via magen

Uppdaterat: 7 dec. 2023En mage och tarmflora i balans bidrar till hälsa och välmående för hela kroppen - för både människor och djur. För att upprätthålla en god hälsa behöver vi se till att vi får i oss en näringsrik och balanserad kost; vi behöver bli “näringsjägare” som Food Pharmacy skulle ha sagt. Men hur ser vi till att våra hundar och katter får i sig all den näring de behöver för en välmående mage och tarm?


Det finns nog inget som är ett så tydligt kvitto för en djurägare hur maten fungerar, än det som kommer ut i andra änden. Varje dag då man plockar upp efter hunden eller gör rent kattlådan, visar avföringen hur djuret mår på insidan. Det finns många faktorer som påverkar magens hälsa, och något som ofta pratas om för oss människor är tarmfloran. Men vad betyder det, och har en kost med prebiotika och kostfibrer någon betydelse för våra husdjur?


Prebiotika matar de goda tarmbakterierna

Precis som hos oss människor är hundar och katters mag-tarm-system fullt av mikroorganismer. Det här ekosystemet av bakterier kallas tarmflora och fyller flera funktioner hos djuret; de fungerar som en försvarsbarriär mot skadliga bakterier, de hjälper till att utvinna näring från maten djuret äter, och de producerar även själva näringsämnen som tarmens celler drar nytta av. Att stötta en hälsosam tarmflora som gynnar nyttiga bakterier, bidrar därför till ett friskt mag-tarm-system. Näringsämnen som matar de goda bakterierna i tarmen kallas prebiotika. Prebiotika gör att de nyttiga bakterierna trivs och förökar sig, och då får en större motståndskraft mot skadliga bakterier. Det finns flera olika sorters prebiotika, men en som är välkänd för sin goda effekt hos våra hundar och katter, och som används i Petgoods insektsbaserade foder är FOS från inulin, som utvinns från cikoriaroten.


Kostfiber håller tarmen i trim

Kostfibrer kallas den grupp av kolhydrater som inte bryts ned i tunntarmen, utan når tjocktarmen mer eller mindre oförändrade. De har en viktig funktion för ett friskt tarmsystem. De hjälper till att upprätthålla normala tarmrörelser och passagetid av maten, och låter tarmen “arbeta”. De bidrar också till mättnadskänsla, normal avföringskvalitet och kan motverka förstoppning. Vissa fibrer är fermenterbara, vilket innebär att de har en prebiotisk effekt då de jäses av tarmbakterierna i tjocktarmen. Därmed ger de näring till tarmfloran, och kan på så vis också stötta en frisk mage och tarm. I Petgoods hund- och kattfoder bidrar flera ingredienser med hälsosamma kostfibrer, bland annat rödbeta som är en nyttig fermenterbar fiber med god effekt på tarmhälsan.


Insektsprotein - en ny proteinkälla

Idag brottas många djurägare med diverse magbesvär hos sina fyrbenta. Ibland är grunden till en krånglande mage en foderallergi, det vill säga en överkänslighet mot något livsmedel i maten. Hos hund och katt är det vanligast med allergi mot en animalisk proteinkälla, som kyckling, nöt, fläsk eller mejeriprodukter. För dessa individer kan det vara gynnsamt att byta till en ny proteinkälla som inte immunsystemet byggt upp ett försvar mot, och för många individer är insektsprotein just en ny proteinkälla.


Forskning tyder också på att insektsprotein i sig kan ha en positiv påverkan på mag-tarm-hälsan, och förändra tarmfloran mot nyttiga bakterier. I nya studier har man sett en ökad mängd bakterier av arter associerade till god tarmhälsa hos hundar som utfodrats med insektsbaserat, och detta är ett aktivt och intressant område för vidare forskning.


Ett enkelt val

Att utfodra sitt husdjur med mat som är god, nyttig och hållbar behöver inte vara svårt, tvärtom! Genom att välja ett komplett och balanserat helfoder med ingredienser som stöttar magen lägger du grunden för god hälsa hos din hund eller katt. Gör som Food Pharmacy och välj Petgoods insektsfoder. Läs mer och hitta ett foder som passar just er på petgood.com.


Mer läsning och vetenskapliga studier går att hitta på Petgoods hemsida om forskningen bakom insektsprotein.


Notera att behandling och foderval vid konstaterad eller misstänkt allergi eller andra medicinska besvär alltid ska göras i samråd med behandlande veterinär.

Comments


bottom of page