top of page

Så tar du hand om stallkatten på bästa sätt – 5 viktiga tips

Uppdaterat: 18 okt. 2023
Stallkatten är ett givet inslag på många stall och gårdar. Där hjälper den till att hålla mössen borta från foderkammaren, men kan även ses ta en tupplur på en mjuk hästrygg och tackar sällan nej till lite klapp och gos från stallets tvåbenta. Så vad är viktigt för att se till att den trivs så bra som möjligt på gården? Här delar vi med oss av våra fem bästa tips!


1. Utse en kattansvarig i stallet

Om det inte redan finns en självklar person, till exempel den som bor på gården, är det viktigt att utse någon som har det huvudsakliga ansvaret över katten. Den ansvarige ska se till att det finns kattmat och rent vatten, att katten mår bra och att den tas till veterinären om den behöver.


2. En egen plats för mat och sömn

Förutom en avskild hörna för mat och vatten behöver stallkatten en lugn, varm och torr vrå i närheten där den kan dra sig tillbaka för att sova. En del stallkatter får i sig mycket mat på egen hand genom att fånga och äta upp sina byten, men oavsett behöver stallkatten ett bra kattfoder som grund för att få i sig rätt mängd näring. Petgoods kattfoder är kompletta och balanserade helfoder som innehåller alla näringsämnen katten behöver för att hålla sig frisk och välmående.


3. Håll katten i rätt hull

Se till att katten håller sig i rätt hull – övervikt är kopplat till högre risk för många olika sjukdomar hos en katt. Om katten både käkar möss och har fri tillgång till foder, eller om det är den sortens stallkatt som hellre sover i en krubba än arbetar som skadedjursbekämpare, kan det vara viktigt att ha bra koll. Om man är flera som utfodrar katten kan en lösning vara att skaffa en utfodringsautomat som pytsar ut kattens portioner några gånger per dag.


4. Märk, kastrera och försäkra katten

Sedan 2023 ska alla katter vara ID-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Det gäller självklart även stallkatter. Om katten inte har en ID-märkning ska den tas till veterinären för att få ett chip och sedan registreras. Kastrera alltid stallkatten för att undvika oönskade kattungar, oavsett om det är en han- eller honkatt. Se också till att stallkatten har en giltig försäkring – även stallkatter kan bli sjuka eller skada sig och utan försäkring kan det bli kostsamt.


5. Ge katten den vård den behöver

För att kunna göra sitt jobb som gårdens jägare behöver stallkatten grundläggande vård för att hålla sig frisk. Se till att den vaccineras årligen mot kattpest och kattsnuva, att den avmaskas vid behov, och att den har ett bra fästingskydd under sommarmånaderna. Om katten visar tecken på skador eller sjukdom ska den självklart tas till veterinären.Petgood är ett svenskt foodtech-bolag som strävar efter att skapa en mer hållbar och transparent djurvärld. Det insektsbaserade kattfodret innehåller alltid prebiotika och kostfiber, för en hälsosam tarmflora – med ett mycket lägre klimatavtryck.Comments


bottom of page