top of page

Så förbereder du bäst dina valpar att skiljas från sin mamma

Uppdaterat: 18 okt. 2023

Tiden fram till att valparna ska lämna boet går fort. Stunden då de ska lämna sin mamma och sina syskon är ett viktigt moment i valpens liv och att förebereda de för händelsen kommer med många bra fördelar.


Den stress som kan uppstå från en dåligt planerad och förberedd separation kan ha negativ påverkan på valpens liv. Inte bara kan valpens immunsystem påverkas under perioden, utan stress kan faktiskt också ha en långvarig effekt på valpens mående och beteende. Så frågan är, hur gör du på bästa sätt som uppfödare för att göra separationen så smidig som möjlig, och så lite dramatisk som möjlig för dina valpar?


Här kommer tips som kan hjälpa dig:


Avvänjning


Räkna baklänges från den dag valpen ska lämna hemmet och se till att du sakta och stegvis har vant valpen att vara från sin mamma. Målet är att valpen självsäkert ska äta fast föda och dricka vatten och inte vara beroende av sin mammas mjölk, en tid innan det är dags för separationen.


När hundmammans produktion av mjök avtar (det sker naturligt) så är det bra att i samma takt öka på mängden fast föda till valpen. Det blir en naturlig och lagom snabb förändring i matvanorna för valpen, samtidigt som mamma hund förhindras utveckla mastit/mjölkstockning, ett smärtsamt och farligt tillstånd, där spenarna blir överfyllda med mjök.


Ensamträning


Se till att din valp har tillbringat lite tid borta från kullen och aktiverat sig självständigt och positivt med människor. Dagen de lämnar ska inte vara första gången de är med om att bli lämnade och avskilda från sina kullkompisar.


Ensamträning kan göras genom att du spenderar några minuter varje dag på att hantera och interagera med varje enskild valp. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt deras självförtroende växer! Att introducera dina valpar för nya människor och nya situationer, utan sina kullkompisar eller sin mamma, kommer också att förbereda dem för att klara av sitt nya liv i sitt nya hem och med sin nya familj.


Burträning


Att göra valpen trygg och bekväm med att vistas i en bur, har många fördelar. En bur kan ex. användas i bilen, eller som transportmedel i andra situationer som kräver att valpen förflyttas från ett ställe till ett annat. En bur kan också för många hundar fungera som en trygg plats att gå till om hunden behöver det.


Viktigt! Tvinga aldrig en valp eller en vuxen hund för den delen heller, att gå in i en bur. Introducera valpen långsamt för buren. Gör buren mysig, och placera några bitar godis där inne, för att väcka valpens intresse. Går valpen in i buren, beröm omedelbart. Du kan aldrig ge för mycket beröm! Med tiden kan du byta ut godiset mot en leksak eller ett tuggben, för att på ett naturligt sätt få valpen att vilja spendera mer tid i buren.


Anknytning


Om din valp är bekant med sina nya ägare kommer introduktionen till sitt nya hem och sin nya familj att gå mycket smidigare. Hur den nya platsen ser ut, luktar och låter kommer att vara sensoriska upplevelser som din valp utsätts för när den kommer till sitt nya hem. Alla går inte att förbereda valpen på, men ett bra tips förutom att be de nya ägarna besöka sin valp ett par gånger innan det är dags för att hämta den på riktgit, är att be om någonting som luktar som valpens nya hem. Du kan tex. be om en filt eller ett gosedjur, som valpen kan få bekanta sig med. Med tanke på att hundar ser världen genom sina näsor och inte genom sina ögon är detta ett jättebra sätt att introducera valpen till sitt nya hem på.


Att åka bil


Ett hett tips är att se till att valpen är bekant med att åka bil. Du behöver inte ha åkt några längre resor, men att få valpen att känna sig trygg i en bil som rör sig, kommer att vara den till fördel i framtiden.


Se till att valpen först känner sig helt trygg i sin bur. För den första bilfräden - ta med hela kullen, inte bara den enskilda valpen. Samla alla valpar i en och samma bur och placera buren i bilen. Starta motorn och låt bilen stå på tomgång en stund, bara så att valparna får bekanta sig med ljudet och lukten. Ta ut buren med valparna. Vid nästa tillfälle, kör bilen ett par gånger fram coh tillbaka. Du kan sedan öka succesivt. Från ett varv runt kvarteret, till en lite längre bilfärd. När valparna klarat av de första gångerna i bilen tillsammans som en kull kan du testa att åka en kortare sträcka med en valp åt gången.


Förväntningar och inställning


Var realistisk gällande vad de nya ägarna kan förvänta sig av sin nya familjemedlem. Förmedla vad valpen är tränad och invand på, men var också tydlig med hinder och utmaningar de kan komma att stöta på när de ska bekanta sig med sin nya valp. Det kan vara bra att skriva ner dina tankar och tips och lämna över till de nya ägarna. Vid överlämningen av valpen kommer så mycket att vara spännande och nytt och det finns en stor chans att för mycket information på en och samma gång gör att viktkga saker glöms bort.


Viktiga papper och dokument


Förbered valpkit till de nya ägarna. Det finns många varumärken som erbjuder detta gratis till uppfödare. Se också till att ha alla papper i ordning; registeringsbevis, försäkring, bankuppgifter för betalning, bevis på id-märkning, besiktningspapper, vaccinationsintyg och andra intyg från veterinären. Ett köpekontrakt signerat av både köpare och säljare ska också finnas redo. Se också till att påminna köparen om att de ska registrera sig som ägare till sin nya hund hos jordbruksverket.


Viktigt att se till är också att de nya ägarna får tydlig information om rutiner, så som matvanor och promenader. Det är viktigt för den nya familjen att få reda på vad valpen är van vid, hur en vanlig dag brukar se ut. Att inte bryta vanor för fort kan hjälpa valpen att känna sig trygg i sitt nya hem, där så mycket annat kommer att vara nytt ändå.


Mat


Att byta mat i tidig ålder kan få förödande konsekvenser för en liten valps hälsa och välbefinnande. Se till att skicka med mat (den mat valpen är van vid) så att det räcker åtminstonde i två veckor. Se också till att informera om mängden mat valpen är van vid och när på dygnet den brukar äta. Ett tips är att skriva ner den här informationen, då det kan vara mycket för de nya ägarna att ta in på överlämningsdagen.


Dagen Det


Uppmana de nya ägarna att komma och hämta valpen så tidigt som möjligt på dagen. Det lämnar tid för resan hem, samt att få valpen så hemmastadd som möjligt innan det är dags att sova.


Ett bra tips är att inte ta emot för många nya ägara för upphämtning av valpar på samma dag. Att kullsyskonen skiljs åt succesivt gör att de valpar som blir kvar inte är med om en så stor förändringar på en gång.


Stort lycka till!
ความคิดเห็น


bottom of page