top of page

Löpträna med din hund

Uppdaterat: 18 okt.

De flesta av oss uppskattar att springa med vår hund, även om det kanske bara handlar om att springa runt och leka i trädgården eller att jogga hem från rastgården. Men om du regelbundet springer med din hund, eller planerar att börja göra så, och vill ha tips på hur du kan förbättra löpstunden, är den här artikeln för dig.


Att springa längre sträckor tillsammans med sin husse eller matte är självklart inte något som passar alla hundraser. T.e.x. hundraser med extremt kort nos, brachycephala (trubbnosiga) som på grund av att hundarnas skallben är kortare än normalt kan ha problem med sin andning, kommer inte att kunna springa några längre sträckor i högre tempo. Brakycefala hundraser är bland andra engelsk och Fransk bulldogg, Mops, Bostonterrier och Pekinges. Men kom också ihåg, att även om du har en ras som är mer uthållig och beskrivs som en ras som gillar högt tempo, så är alla hundar individer och precis som vi människor känner olika för att gå ut och springa längre sträckor, så kan även just din hund kanske föredra längre skogspromenader i lugnt tempo framför en fartfylld löprunda.


Tips 1 - Vänta till din hund är färdigvuxen


Du bör vänta till din hund har vuxit klart innan du börjar springa med den. Rådgör gärna med din veterinär, men det brukar vara lämpligt ungefär vid 1-1,5 års ålder att introducera den för lite längre sträckor i ett högre tempo. Yngre hundars ben växer fortfarande och bör därför inte utsättas för den typen av påfrestning. Observera att detta inte betyder att din hund inte får springa alls innan den fyllt 1 år, men skilj på löpning i eget fritt tempo och löpning tillsammans med dig, där du sätter sträcka och hastighet. Kom också ihåg att de flesta hundar älskar att lukta, så även om målet med rundan är att ni båda ska få motion, låt också din hund få en stund för att lukta och strosa i sin egen takt.


Tips 2 - Mjukstarta träningen


Om du gillar att springa långt och fort och målet är att ha med din hund på dessa rundor, skynda långsamt och se till att hunden hinner stärka sig och få upp sin kondition innan du tar den med ut på längre turer. Detta gäller även för hundar som är väldigt aktiva alltid och som föredrar att springa snarare än att ta sig runt i lugn takt. Styrka och kondition byggs upp av kontrollerad träning som stegvis ökar i intensitet.


Tips 3 - Lär din hund att hålla ditt tempo


Det kan också vara värt att fundera på vilken typ av träning som kan hjälpa till att göra din och din hunds löpturer säkra och roliga. Om din hund exempelvis har lite svårt för att gå fint i koppel och hålla sig vid din sida när ni är ute och går, kommer det att bli ett ännu större problem när du springer. Träna därför din hund att gå fot innan du börjar själva löpträningen. En hund som håller fokus på dig och inte låter sig distraheras av saker i omgivningen kommer alltid att vara en lättare hund att springa med. Du slipper trassla in dig i kopplet och din hund kan fokusera på sin uppgift.


Tips 4 - Träna in kommandon som underlättar löpningen


Lyssnar din hund på dig och reagerar på inkallning trots distraktion från omvärlden? Om du springer med din hund lös är det extra viktigt att du säkerställer att din hund lyssnar på dig innan du ger dig ut på en längre tur. Men även om du har din hund kopplad kan det finnas stor fördel i att din hund lyssnar till dina signaler. Det kan exempelvis handla om att ni ska ta er över ett övergångsställe. Kan du då med enkla medel göra din hund uppmärksam på att ni behöver sänka tempot, kan det göra löpningen smidigare i och med att du kanske själv slipper stanna för visa/berätta för hunden att den behöver sakta ner/stanna.


Att lära din hund höger och vänster genom att visa med händerna, kan också vara en bra sak. Du kan också träna på att med rösten berätta för din hund om ni ska öka eller minska tempot. Det kan vara särskilt bra om du har en hund som gärna springer lite framför dig.


Tips 5 - Utrustning


Tänk också på att skaffa rätt utrustning. Om du använder halsband på din hund kan ett koppel med lite “stretch” i vara att föredra för att inte skapa en stum känsla när kopplet sträcks. Detsamma gäller om du använder sele. Viktigt är också att hitta en sele som sitter bra och ger hunden maximal rörelsefrihet. Ta gärna med dig din hund till butiken för att prova, och rådgör med personalen. För din egen rörelsefrihet kan det också vara skönt att slippa hålla ett koppel i handen. Det finns speciella selar även för människor, där du via ett bälte i midjan fäster kopplet.


Tips 6 - Ta med vatten


Hundar svalkar sig inte genom att svetta som vi människor. De blir främst svalare av att flämta, vilket betyder att de blir väldigt törstiga. Så likväl som du tar med dig vatten till dig själv, se till att alltid ta med lite extra till din hund.


Tips 7 - Hellre en reflex för mycket än en för lite


Är det mörkt när ni går ut för att springa är reflexer självklart någonting att föredra. Men reflexer/gula västar eller liknande, kan faktiskt också vara en livräddare även i dagsljus. Framförallt om du springer i trafiken. En bil kommer att uppfatta att du rör dig på vägen snabbare om du bär utrustning som syns. Glöm inte att sätta reflexer inte bara på dig själv, utan också på din hund. En reflexväst och LED-halsband eller koppel är två superbra alternativ!


Tips 8 - Håll koll på din (och din hunds) löpning


Gillar du att registrera och se/följa dina löpresultat? Det kan du göra även för din hund. Det finns en mängd olika produkter på marknaden som du kan använda för att registrera din hunds löprundor. De flesta är en liten “puck” som du fäster på din hunds halsband och som du sedan spårar till din telefon med hjälp utav en app.


Hoppas att du fått med dig lite bra tips och att du njuter av de härliga turerna tillsammans med din fyrbenta vän, oavsett tempo och sträcka.



bottom of page