top of page

Så här förebygger du att din hund får fästingar

Uppdaterat: 18 okt. 2023



Under våren spenderar många av oss gärna mer tid utomhus med våra hundar. Att springa i gräset är för många en klar favorit, men i gräset finns också fästingar, vilka vi bör skydda oss mot i så stor utsträckning som vi bara kan. Parasiter som fästingar tenderar att öka under de varmare månaderna och enligt en nyligen genomförd studie har omkring 1 av 3 hundar en fästing vid ett tillfälle. 1 av 25 fästingar är infekterade med sjukdomar som Borelia.

Förebyggande åtgärder


För att minska risken att din hund ska drabbas av en sjukdom till följd av ett fästingbett är det just att minimera chansen till själva bettet som är det bästa skyddet. Fästingar trivs bäst i högt gräs och att ha din hund kopplad istället för lösspringande, kan hjälpa att hålla den borta från platser med just den typen av terräng. Tyvärr finns fästingar även i det låga gräset, så att bara undvika högre gräs är dessvärre ingen garanti på att helt undankomma fästingbett. Det bästa är att göra ovan i kombination med ytterligare förebyggande åtgärder;


Det finns en rad olika produkter tillgängliga på marknaden när det kommer till att skydda våra hundar från fästingar. Fästinghalsband, fästingmedel och tabletter, är exempel på några av dessa.


Fästinghalsband kan vara receptbelagda men finns också i varianter som du själva kan köpa på apoteket. Då innehåller halsbanden ämnen som är avskräckande för fästingar. Andra halsband innehåller medel som sprider sig genom din hunds hud och förgiftar eventuella fästingar som sätter sig fast i pälsen. Den här typen av halsband behöver du få utskrivet på recept av en veterinär.


Fästingmedel som du droppar i hundens päls, oftast i nacken, fungerar på samma sätt som de receptbelagda halsbanen. Fästingmedel fungerar bra på de flesta hundar, men tänk på att om du har en hund som tycker om att bada ofta så är det bättre med exempelvis ett fästinghalsband, som du kan ta av vid tillfället.


Tabletter passar hundar som badar ofta. De är ofta smaksatta och beroende på preparat så kan de vara verksamma i upp till två månader. De har ingen skyddande effekt i den mening att fästingen behöver sätta sig fast för att dödas. Men i och med att preparatet ger effekt direkt när fästingen satt sig så hinner den inte smitta hunden med eventuella sjukdomar.



Att upptäcka en fästing


Undersök alltid dig själv och din hund noggrant efter en promenad för att upptäcka eventuella fästingar tidigt, helst innan de satt sig och kan sprida eventuell smitta. Fästingar är ofta lättare att känna än se, så dra igenom din hunds päls med fingrarna och känn gärna lite extra runt halsen, ansiktet, under magen och på insdidan av låren, där fästingar gärna sätter sig.


Så här tar du bort en fästing


Om du upptäcker en fästing på din hund är det viktigt att du får bort den så snabbt som möjligt. Det är bra att få bort hela fästingen, så känner du att du inte får ett tillräckligt bra grepp med fingrarna, kan det finnas god anledning att använda ett verktyg speciellt framtaget för just fästingborttagning. Du kan köpa den här typen av verktyg i djuraffären, på apoteket eller hos veterinären. Att använda en pincett är inte att rekommendera. Pincetten kan med sina vassa kanter orsaka sår på huden och faktiskt göra så att fästingburna smittor enklare kan transporteras ner i hundens hud. När du avlägsnar fästingen så är det bättre att vrida den runt, snarare än att dra den rakt ut. En vridrörelse hjälper till att förhindra att någon del av fästingen blir kvar. När du väl fått bort fästingen från din hund, se till att döda den genom att ex. spola ner den i toaletten.


Eftervård


Efter att du tagit en fästing på din hund är det viktigt att tvätta området där fästingen satt. Det gör du bäst med ljummet varmt vatten. Titta också efter en sista gång så att hela fästingen är borttagen. Det är en bra ide att hålla ett extra vakande öga på din hund en tid efter att den haft en fästing. Om din hund verkar rastlös eller stelare än vanligt, kontakta din veterinär. Upptäcker du svullnad i lymfkörtlarna som finns vid hundens axlar och under käken, är det viktigt att du kontaktar din veterinär per omgående.


Ta hand om dig och din fyrbenta vän i sommar!



bottom of page