top of page

Att introducera en ny familjemedlem för din hund

Uppdaterat: 18 okt. 2023

Att introducera en bebis för din hund eller en ny hund för de yngre i familjen, kommer det med största sannorlikhet att innebära en hel del anpassning för alla inblandade. Den övergripande regeln när det kommer till hundar och barn är att en vuxen alltid ska finnas närvarande. Men det finns också en del handfasta tips på hur vi bäst lär våra barn att handskas på rätt sätt med hundar och hur vi på bästa sätt kan förbereda vår hund på att en ny liten person gör entré i familjen.


Nedan följer några tips för hur du kan göra familjelivet med små barn och hundar, lite mindre stressigt!


Förberedelser - att tänka på före bebisen ankomst


Det finns mycket du kan göra för att förbereda din hund eller dina hundar för den nya familjemedlemmen. Här kommer tre handfasta tips:


1. Lek


Använd en docka, ett gosedjur, en kudde, eller liknande och bär runt på den som att du bär på en bebis. Behandla dockan som om det vore en riktig människa. Gör moment som du kommer att göra med bebisen när den är där. Lägg dockan i sängen, byt blöja på den, mata den. Och visa tydligt för din hund vad du förväntar dig av den i de olika situationerna. Normalisera. Låt din hund vara med, men markera också tydligt när den behöver sitta ner och vänta, eller kanske till och med stanna utanför rummet. Ett annat bra tips när det kommet till förberedande lekar, är att söka fram bebisljud på ex. Youtube. Att spela upp bebisgråt kan hjälp till att förbereda din hund på vad som komma skall.


2. Förbered hemmet


Om du har möjlighet finns det en stor fördel att förbereda i hemmet ett par veckor innan bebisens ankomst. Det är extra viktigt om din hund är van vid att ha "hela huset för sig själv”. Med en bebis hemma kommer det med stor sannorlikhet uppstå situationer i vardagen där det finns fördel att ha din hund i ett annat rum än barnet. Istället för att stänga en dörr, är grindar eller kompostgaller bra. Då kan din hund se och höra dig och bebisen, utan att den behöver vara precis bredvid. Du kan också passa på att öva din hund på att stanna ex. i sin korg under lite längre perioder än vad den kanske normalt är van vid. Det blir lättare när bebisen kommer, om vissa rutiner redan sitter.


3. Promenera med barnvagn


Om din hund redan går fint i koppel kan du hoppa över just den här delen i ditt förberedelsearbete. Men om din hund har svårt att gå i koppel är det god tid att börja träna på det nu. När bebisen väl är där kommer du tjäna mycket på att din hund går fint och följsamt i kopplet bredvid dig. Du kommer att ha händerna fulla, och även om din bebis ligger i vagnen, så kommer det helt klart att bli en utmaning att rasta barn och hund samtidigt, om din hund inte accepterar att gå i koppel.


När ditt barn blir äldre


Vid den här tiden, när ditt barn är cirka tvår år kommer det med största sannorlikhet att röra sig mer eller mindre fritt i huset. Men barnet kommer fortfarande vara lite för liten för att riktigt förstå att hunden inte är samma sak som en mjuk leksak...


Håll barn och hund åtskilda


Lämna inte ditt barn ensam med hunden. Har du inte uppsikt är det bättre att hålla de isär. Använd återigen grind eller kompostgaller. På så sätt kan de båda se och höra varandra och dig, även om ni inte befinner er alla i samma rum.


Att klappa en hund


Det är nu hög tid att på riktigt förklara för och lära ditt barn hur man hälsar på och klappar en hund. Öppna upp din hand och stryk fint hundens päls, från axeln och bakåt. Klappa inte på huvudet eller pussa hunden i ansiktet. Även om just er familjehund är snäll och van vid barn så kan det finnas andra hundar i barnets närhet som inte accepterar den typen av beröring. Ett tips är också att du själv visar på hunden, men att barnet får öva på ett gosedjur eller liknande först.


Möten med andra hundar

Att har vuxit upp med en hund i hemmet är självklart en fördel när det kommer till möten med hundar utanför hemmet. Men trots att ditt barn är hundvan kommer mötet med någon annans hund med största sannorlikhet att skilja sig något från vad barnet är van vid. Lär därför ditt barn detta:

  • Om en hund springer mot dig; stå still, som ett träd. Att springa själv kommer bara att trigga hunden att jaga.

  • Fråga ALLTID hundens ägare om du får hälsa. Det finns hundar som inte är vana vid barn eller som inte alls gillar att bli klappad av främlingar.

  • Låt alltid hunden vara ifred när den äter eller sover.

  • Om ni besöker en bekant med hund, vänta alltid på att bli insläppt, även om dörren står öppen. Det finns hundar som vaktar sina hem.

  • Se till att alltid övervaka lek mellan ditt barn och hunden i fokus. Börjar hunden skälla, bita i kläder eller om leken helt enkelt håller på att gå överstyr, avbryt.

  • Ta aldrig en leksak eller ben från en hund du inte känner, även om det är din macka hunden precis nafsat åt sig. Ropa på en vuxen som kan hjälpa till.

  • VAR SNÄLL. Djuren är våra vänner och det finaste vi kan göra är att alltid behandla de med respekt.
Comments


bottom of page