top of page

Allt du behöver veta om insektsbaserat kattfoder

Uppdaterat: 18 okt. 2023
Insektsbaserade djurfoder är en innovation som just nu dyker upp mer och mer – och frågorna är många. Hur fungerar det egentligen? Kan en katt få i sig all näring den behöver från insekter? Hur går det ihop med matsmältningen? Här reder vi ut alla funderingar och tittar närmre på näringsinnehållet i kattvärldens nya proteinkälla!


För katter är det inget främmande att ha insekter i sin kost. Förfadern falbkatten, även kallad afrikansk vildkatt, äter både skorpioner, insekter och spindlar där den fortfarande lever vilt. I studier på förvildade tamkatter i Australien ser man att även de antar insekter som föda, där upp till 30-40 procent av de fångade bytena på en dag utgjordes av insekter. Kanske har du själv sett din katt mumsa på en gräshoppa eller fluga?


Innehåller insektsbaserat foder tillräckligt med protein?

Protein är ett livsviktigt näringsämne för katten som ska tillgodoses genom kosten. Det är involverat i nästan alla funktioner i kroppen – som uppbyggnad av muskler och celler, transport av hormoner, kemiska processer och mycket annat. Protein används också som källa till energi. Som köttätare har katter ett högre proteinbehov än till exempel hundar, som är allätare.


Insekter är generellt väldigt proteinrika djur. Torkade larver av svart soldatfluga, som är den vanligaste insekten att använda i kattfoder, innehåller i genomsnitt 55-60 procent protein. Tack vare det höga innehållet kan denna art ersätta andra traditionella animaliska proteinkällor i ett foder och ge katten allt det viktiga protein den behöver.


Kan katter smälta insektsprotein?

Smältbarhet är ett mått på hur mycket av proteinet katten kan tillgodogöra sig. Ju högre smältbarhet, desto mer av proteinet kan djurets kropp ta upp. God smältbarhet anses ligga på över 80 procent.


Smältbarheten av insektsprotein av svart soldatfluga har undersökts i forskningsstudier och har visat sig ligga på kring 85%. Katten kan med andra ord tillgodogöra sig en hög andel av proteinet.


Petgoods kattfoder

Petgood är ett svenskt foodtech-bolag som strävar efter att skapa en mer hållbar och transparent djurvärld. Det insektsbaserade kattfodret innehåller alltid prebiotika och kostfiber, för en hälsosam tarmflora – med ett mycket lägre klimatavtryck än traditionella foder. Alla Petgoods foder är kompletta och balanserade helfoder, vilket innebär att den vuxna katten eller kattungen får i sig all näring den behöver för att hålla sig stark, frisk och utvecklas. Läs mer och hitta ett foder som passar din katt på petgood.com.


Mer läsning och vetenskapliga studier går att hitta på petgoods hemsida om forskningen bakom insektsprotein.
Comments


bottom of page