top of page

Allt du behöver veta om insektsbaserat hundfoder

Uppdaterat: 18 okt. 2023
Insektsbaserade hundfoder dyker upp mer och mer - men det kan finnas många frågor. Hur fungerar det egentligen? Får en hund i sig all näring den behöver? Skiljer det sig från annat animaliskt protein? I den här artikeln reder vi ut funderingarna och kikar närmre på näringsinnehållet i denna nya proteinkälla!


Ett viktigt näringsämne för hunden, som ska tillgodoses genom kosten, är protein. Protein är involverat i nästan alla funktioner i kroppen; som uppbyggnad av muskler och celler, transport av hormoner, kemiska processer, och mycket annat. Traditionella proteinkällor i hundfoder är till exempel kyckling, nötkött eller fisk, men de senaste åren har hundfoder baserat på en ny proteinkälla, insekter, blivit mer och mer populärt. Den allra vanligaste arten, och den som du hittar i petgoods produkter, är larven av svart soldatfluga.


Innehåller insektsbaserat foder tillräckligt med protein?


Insekter är generellt väldigt proteinrika djur. Torkade larver av svart soldatfluga innehåller i genomsnitt 55-60% protein. Tack vare dess höga innehåll av protein, kan denna art ersätta andra traditionella animaliska proteinkällor i ett foder.


Det är också viktigt att hundens mage och tarm kan tillgodogöra sig näringen. Smältbarhet är ett mått på hur mycket av proteinet hunden kan absorbera. Ju högre smältbarhet, desto mer av proteinet kan djurets kropp ta upp. God smältbarhet anses ligga över ungefär 80%. Smältbarheten av insektsprotein av svart soldatfluga har undersökts i forskningsstudier, och ligger på 85-90% hos hund. Hunden kan med andra ord tillgodogöra sig en hög andel av proteinet.


Kanske har du också hört talas om essentiella aminosyror? Protein är uppbyggt av mindre byggstenar som kallas aminosyror. Precis som oss människor har hundar aminosyror som är essentiella för dem, vilket innebär att de behöver få i sig dessa aminosyror via kosten. Hundar har 10 essentiella aminosyror. Larven av svart soldatfluga är en fullvärdigt proteinkälla, vilket innebär att den innehåller alla hundens essentiella aminosyror över miniminivå.


Petgoods hundfoder


Petgoods foder är baserat på larven av svart soldatfluga som enda animaliska proteinkälla. En bra proteinkälla måste kunna ge hunden den näring den behöver, genom att vara både lätt att smälta och innehålla alla viktiga aminosyror. Tack vare att det är så rikt på essentiella aminosyror och har en hög smältbarhet, är vårt insektsprotein en högkvalitativ proteinkälla. Petgoods foder är alla helfoder, där insektsproteinet bidrar med viktiga näringsämnen för att skapa ett hälsosamt komplett och balanserat recept, utan att man som djurägare behöver komplettera med något annat.


Läs mer och hitta ett foder som passar din valp eller vuxna hund på petgood.com.


Mer läsning och vetenskapliga studier går att hitta på petgoods hemsida om forskningen bakom insektsprotein.

Opmerkingen


bottom of page